De Goede Vakantie Egga Weblog

De Goede Vakantie Egga Weblog

het Fieschertal

WandelenPosted by Annemarie Blom 27 Oct, 2016 22:03:56
Even lekker naar beneden lopen bij Bodma, en bijna in het dorpje Lambrigge ligt daar.. een hele groep Schwarznasen. Met pasgeboren lammetjes! Hoe lief..
het is kennelijk rustuur
oei! Die is niet helemaal goed uitgevallen.. Het zwarte schaapje?
Direct achter Lambrigge ligt Zer Brigge: de oude brug over de Wyswasser, gletsjerbeek van de Fieschergletsjer. En dit is de brug van Zer Brigge, uit de 16de eeuw en sinds kort onder Heimatschutz.
Hij is ook echt heel mooi. Een bijzonder idee om over zo'n oude brug te lopen..
  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post171

bijzondere plekjes bij Belalp

WandelenPosted by Annemarie Blom 26 Oct, 2016 13:19:02
Boven Brig ligt het prachtige bultrotsengebied van de Natischer Berg. De Aletschgletsjer heeft hier een waar kunstwerk geproduceerd. Wanneer je helemaal naar boven gaat, naar het alpdorpje Belalp, en vandaar afdaalt naar de huidige gletsjermonding, is daar iets bijzonders te zien. Op onderstaande foto staan twee oude huisjes, rechtsonder. Deze staan in alpgebied Aletschi. Deze huisjes werden in 1650 en later weer in 1850 bedreigd door de uitbreiding van de gletsjer. Er werden processies gehouden, men beloofde dat de vrouwen geen rode schorten meer zouden dragen, enz., als de gletsjer maar stopte met "Vorstossen". De gebeden zijn gedeeltelijk verhoord: 1 hut is toch nog vermorzeld, een tweede verplaatst, en de twee van de foto bleven behouden! Dit is dus de plek die de gletsjer in de kleine IJstijd bereikt heeft..Sinds enkele weken beweegt de berg onder Moosfluh, vlak voor de monding van de gletsjer. Er komen dwarsspleten in de berg, en op steile plekken breekt gesteente los. Op deze foto zie je de stofwolken oprijzen veroorzaakt door vallend gesteente. Wij hoorden tijdens onze wandeling op 23 oktober enkele keren luid gekraak en gerommel. Het is nog spannend of er echt een stuk berg af zal breken en op de gletsjer stort..


  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post168

oude Simplonpas

WandelenPosted by Annemarie Blom 26 Oct, 2016 12:14:22
Opnieuw hebben we een stukje van een oude pasweg kunnen lopen. Het was geschikt weer om in Brig te beginnen en omhoog te lopen tot de bosrand. De route begint in hartje Brig, bij het Stockalper Schloss. Jodocus van Stockalper heeft de oude handelsroute aan doen leggen en er flink aan verdiend voor zijn handel. Zo via de steeg tussen de oude gebouwen en daarna wat nieuwbouw van Brig door beland je op het oude pad.De Alemannenweg steken we over, een intrigerende naam..af en toe wordt het oude pad verbreed tot weg, en moet dan weer versmald voorde oude dorpskom, hier met humor "Lingwurm City" genaamd. Het dorpje heet trouwens echt Lingwurm..en er groeien zelfs druiven tegen warme oude murenEen vernuftige passage voor de paswandelaren onder de nieuwe Simplonpas.
De mooie plaatjes van het pad vind je op www.eggafoto.degoedevakantie.nl

  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post167

Schranni, een topplek!

WandelenPosted by Annemarie Blom 26 Aug, 2016 17:00:51
Onderweg naar Schranni. Een eeuwenoud pad veilig tussen rotsen en bosjes, steil omhoog. Hierlangs ging men met koeien, gezin en huishouding om de voorzomerwoning in het "Maiensass"gebied te bereiken. In mei dus, als het gras genoeg gegroeid was om het vee hier te laten weiden na een lange winter in de verschillende stallen met hooivoorraad.
Een van de nederzettingen in dit vooralpgebied. Hier verbleef de familie met de koeien tot men naar Alphoogte kon, juli en augustus. Na afloop van het alpen kon men het vee hier ook nog een poosje laten weiden.
De afdaling naar de hangbrug: degelijk, goed gezekerd, maar wel een paar honderd meter steil dalen. Eerst over trappen, daarna over stenen door een steil bos.
maar- het uitzicht onderweg maakt alles goed!
de constructie en bevestigingen zijn natuurlijk oerdegelijk!
en zo ziet het er dan uit, vanaf het uitzichtpunt bij Schranni gezien.
Wat ook leuk is: bij Schranni zijn rotsen die heel geschikt zijn om kinderen te leren klimmen! Deze familie liep hier trefzeker op af, de jongste nog slapend op zijn moeders buik..bloeiende heide, arnica- ook voor de bloemenpracht is de wandeling de moeite waard. En voor het beekje dat in een suone geleid wordt: eindeloos speelplezier!

Vanaf de overkant, op 2200 meter op het wandelpad rondom de Eggishorn, zie je Schranni en het pad naar de brug zó..
  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post162

Wandelen eind december

WandelenPosted by Annemarie Blom 07 Jan, 2016 19:50:13
De kleinkinderen mogen een avonturentocht bedenken, en we belanden op het pad naar het Fieschertal. Nooit gedacht dit nu al met hen te bewandelen: is best steil en lang.. Klimmen is natuurlijk onvermijdelijk,
en al gauw rennen ze ver voor ons uit. Ze nemen zelf de grote verantwoordelijkheid op zich (J) om "oude mensen begeleider" te worden, waarbij hij mij over steile en gladde stukjes gaat begeleiden:)
M introduceert tolpoortjes en we hebben heel wat kaartjes bij hen moeten laten afstempelen wilden we een stap verder komen. Instortende veehekjes inspireerden hen hierbij
Welverdiende pauze onder bij de brug. Gelukkig had "moeder M" zich goed voorbereid en voldoende water en voedsel ingepakt!
moeilijke passage voor "oude mensen"!
voordeel van de winter: goed doorzicht en daarmee overzicht!
zelfs het onvermijdelijke inpeperen van opa kon doorgaan, dankzij hopen dor blad! We hebben helemaal geen sneeuw nodig voor winterplezier.
Met kinderen en kleinkinderen waagden wij ook de wandeling naar Schranni. We hadden hem eerder die week al uitgeprobeerd en goed begaanbaar bevonden. Wel koos de jongste generatie voor de uitdagende beklimming via de weilandjes en rotswanden achter ons huisje..
Het lukte ons állemaal om de steile klim te volbrengen
Ook kleinzoon J is nergens bang voor!
De terugweg vroeg wat meer spel, J was moe en dan is een klein recht stukje al saaaai..

  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post160

De Hängebrücke op groene tweede kerstdag

WandelenPosted by Annemarie Blom 07 Jan, 2016 16:21:59
Op tweede kerstdag was het, net als de hele week ervoor, stralend en warm weer. Leuk om met de hele familie de berg af te wandelen en de hangbrug uit te proberen. En dat wandelen kon in t-shirt!
Voor de kleinkinderen was de afdaling een spel van rennen, stokken verzamelen
en hockeyen!
De nog steeds "wackelende" hangbrug wordt ingewijd!
familieportret
  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post157

Aktion Herbstsonne in het Aletschgebied

WandelenPosted by Annemarie Blom 15 Oct, 2015 13:28:26
Begin oktober, zonnig, en een aantrekkelijke kortingkaart: we gaan weer eens naar de hoogst met liften bereikbare plekken van het Aletschgebied. Om te beginnen naar de Eggishorn, waar het op dit vroege uur vriest.. Maar oh wat is het na een verwarmend kopje koffie weer prachtig- de hele lange Aletschgletsjer aan onze voeten..

Even een paar meter naar rechts, om het hoekje kijken, daar komt de Fieschergletsjer in zicht! Toch ook nog de één na lengste gletsjer van Europa, maar toch vooral de gletsjer die onze prachtige bergwanden gepolijst heeft. En zijn zijmorene heeft achtergelaten waarop zo'n 1000 jaar terug ons Egga en Bodma (dorpje onder ons) een stevige, veilige en fraaie ondergrond vonden
We wandelen van Kühboden naar Bettmeralp. Dankzij het koude kraakheldere weer zijn onze witte vrienden Mischabelgruppe-Matterhorn-Weisshorn zeldzaam helder. En boven bij de Eggishorn verzuchtte iedereen verzaligd: oh, de Mont Blanc.. Ook deze hadden we nog nooit zo scherp gezien- en dat op meer dan 100 km hemelsbreed.De afdaling van de Bettmerhorn -waar we onze gratis maaltijd genuttigd hadden- is in het begin knap stenig en steil af en toe. Maar oh, die uitzichten..we zien aan de rand van de gletsjer, aan de overkant, een nieuwe zijmorene ontstaan!Gelukkig, we zijn bij de zandpaadjes en grappige heuveltjes boven Bettmeralp en RiederalpHier lopen we weer net onder de boomgrens met een veel zachter landschap. Het weidse zicht op het Aletschwald onder ons en op de overzijde, Inners Aletschi, is zo betoverend..Wat een komisch gebied! In de winter zijn al die bultjes helemaal grappig onder hun ronde sneeuwvermommingde uralte knarrige Arven en lariksen van soms wel1000 jaar oud..  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post153

de Oberaargletsjer revisited

WandelenPosted by Annemarie 04 Oct, 2015 22:40:30
Het was ruim tien jaar geleden dat we de onvergetelijke wandeling maakten naar de gletsjerpoort van de Oberaargletsjer en ik voor het eerst van mijn leven een stukje gletsjerijs in mijn handen hield. Tijd voor herhaling van dat moois..
De aanblik van de gletsjer vanaf de parkeerplaats was alvast geweldig...Ook de enorme steen lag nog op z'n plek.. Op onze website zijn deze foto's te vergelijken. Niet schrikken van de enorme afname van de gletsjer..Een leuke ontmoeting:"Murmeli" zoals een zwitsers gezin dat langskwam hem vertederd noemde. Muisstil zaten we allemaal te kijken.Rechts op de foto echte gletsjerklimmers op hun terugweg van de prachtige vierdaagse gletsjertocht die ik ooit gehoopt had te kunnen maken in het achterland van ons huisje..Dichterbij de gletsjer komend verandert de begroeiing naar echte pionierplanten op de verse morene. Veel mossoorten en lage bloemetjes.Deze gletsjerbeek lag hier 10 jaar terug nog niet zoen deze bult lag toen nog onder het ijs! We hebben de gletsjer niet meer kunnen bereiken.. De wilde beek had het voetpad ondermijnd en we durfden het er niet op wagen. Het alternatief zou zijn over "Rundhocker" lopen maar die kale ronde rotsen boezemen mij grote loopangst in, brr. Dus helaas, geen stuk gletsjerijs meer in mijn handen. Want alle andere gletsjers die benaderd kunnen worden zijn in deze korte periode te ver teruggetrokken! Zoals ik toevallig vandaag in de krant van 7 augustus las: de terugtrekking van de gletsjers is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. We zien dat ook bij de Fieschergletsjer waar we getuige waren van een ingestorte poort: weer vele meters gletsjer eraf. Deze gletsjer kunnen we van bovenaf jaarlijks volgen en het is schrikbarend hoe snel hij korter wordt..Dus, als je nog van het bijzondere natuurverschijnsel wilt genieten dat een gletsjer is: niet langer wachten! Er is nu nog de ijsgrot van de Rhône die met bovenmenselijke inspanning jaarlijks opnieuw uitgehakt wordt..  • Comments(0)//eggablog.degoedevakantie.nl/#post152
Next »